När

Info

Var

dansar arkivet
Föreställning och samtal på Scenkonstmuseet.

Arkivet som collage – ett sammanfogande av fragment, skärvor och spår bildar en konstellation där något nytt kan framträda. Den dansande kroppen, närvarande här och nu, befinner sig i en skärningspunkt av omgivande och genomkorsande impulser, i samspel med dessa arkivets kroppar. Projektioner av arkivmaterial och av koreografens eget dansande samspelar i en lek med olika tidslager och medier. Hennes samtida dans kontrasteras mot äldre stilar, i ett sammanflätande av dansande ”röster” från olika tider. Ljudande material från arkivet tolkas genom dans. Inspelningsmediernas brus, surr och knaster bearbetas till kompositioner som tillsammans med traditionsinspelningar framhäver dansens rum.

Föreställningen är skapad på uppdrag av Svenskt visarkiv, med utgångspunkt från samlingarna med folklig dans.

Lina Palmgren
Koreografi och dans
Research i arkivet och urval av rörliga bilder, musik, ljud och text

Alexandra Nilsson
Ljuddesign och komposition

Ronald Salas
Ljusdesign och teknik

Lina Palmgren (född 1980 i Delsbo, Hälsingland) är verksam som koreograf, dansare och pedagog. Hon är utbildad i folkdans vid bl a Danshögskolan (–2006), Malungs Folkhögskola och NTNU, Trondheim, med dansaren och pedagogen Ami Dregelid som främsta förebild och lärare. Hon är också butohdansare med konstnärsnamnet KAI-EN, efter flera års studier för butohkonstnären och koreografen SU-EN (2005–2010) och leder KAI-EN Butoh Company.

———————————————————————
Samtal om dansarkivets möjligheter och utmaningar
Scenkonstmuseet
Fredag 12 maj kl. 20
Längd: ca 1 tim
Språk: svenska

Utifrån kvällens föreställning och Lina Palmgrens arbete följer ett samtal om vad det innebär att levandegöra arkivmaterial, om hur danskunskap traderas från kropp till kropp – i det här fallet via arkiv – och om hur olika arkivpraktiker kan se ut när det handlar om dans. Deltagare: Lina Palmgren (dansare och koreograf), Anna Björk (forskningsarkivarie på Svenskt Visarkiv) och Dan Lundberg (generaldirektör på Musikverket). Moderator: Lars Annesten (utställningsansvarig, Scenkonstmuseet).

Dela

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

andra föreställningar

RSVP

dansar arkivet

Fredag 12 maj, 19.00 med efterföljande mingel och samtal

Fill out the form below to RSVP for the workshop