När

Info

Var

Skumitate – In Progress
Japansk teaterteknik blandas med samtida dans på Östasiatiska museet.

I denna work-in-progress-föreställning använder koreografen Takuya Fujisawa trämaterial som dockor för att interagera med dansare. Sedan urminnes tider har det funnits de som anser att dockor har själar och använt dem som substitut för sina önskningar. Men precis som i barns lekar kan dockor användas som verktyg för att ifrågasätta mänskliga beteenden.

Genom att föra samman trämaterial och dans är Skumitate ett försök att skapa en bro mellan kulturer och konstformer. Gränserna suddas ut mellan dockor och människor, mellan stepp och samtida dans. Fujisawa använder sina egna erfarenheter som invandrare i sitt skapande arbete: genom dans utforskar han vad det är att vara människa och hur vi kan förstå varandra bortom språket.

Verket utgår ifrån den japanska teatertekniken mitate och blandar dockmakarens teknik med dansarens kropp. Titeln består av två ord: SKUM och MITATE. Skum är det svenska adjektivet för något märkligt eller främmande. Mitate är en teknik för att byta perspektiv och göra något annorlunda. När det svenska och japanska uttrycket kombineras betyder det en märklig synvinkel, t ex en främlings beteende. Dessutom betyder skumitate ”att vara rädd” på japanska.

Presenteras i samband med utställningen Juxtaposing Craft – Hantverk och nutida skapande i Japan och Norden.

Takuya Fujisawa, bosatt i Göteborg, är utbildad vid Kumamoto Universitetet i Japan och har arbetat som dansare och koreograf sedan 2008. Under åren 2008–2014 arbetade han med det japanska danskompaniet Noism vid RYUTOPIA City Performing Arts Center i Niigata. Efter att ha arbetat med The Forsythe Company i Frankfurt kom han hösten 2015 till Sverige och GöteborgsOperans danskompani där han medverkade i en rad orginaluppsättningar av koreografer som Marina Mascarell, Marcos Morau och Sidi Larbi Cherkaoui. Takuya har medverkat i flera produktioner av Örjan Andersson, bl a vid Folkteatern i Göteborg.
———————————————————————
Koreografi, scenografi och ljusdesign: Takuya Fujisawa
Dansare: Beda Åsbrink, Gustav Borehed, Jesse Bechard, Takuya Fujisawa
Musik (live): Emiliano Sacripanti
Produced by: Possibilitas, Julianna Vidarsdottir, Takuya Fujisawa
Med stöd från: Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad

Den färdiga föreställningen har premiär i mars 2024 i Västra Götaland.

Missa inte att delta i Takuyas workshop dagen innan (6/5)  på Östastiatiska museet!

Detta pågående arbete är en del av ett platsspecifikt forskningsprojekt i samarbete med STHLM DANS och Östasiatiska museet.

 

Dela

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

andra föreställningar

RSVP

SKUMITATE – In Progress

Söndag 7 maj, 14.00

Fill out the form below to RSVP for the workshop